Köpa hus

Att köpa ett hus är ett av de viktigaste besluten du tar i ditt liv. Det kommer troligen även vara en av de största affärerna du gör i ditt liv. En genomsnittlig villa kostar idag 3 000 000 kr. Denna siffra har stigit från strax under 1 miljon vid sekelskiftet. Fastighetspriserna har med andra ord gått upp kraftigt under de senaste 15 åren vilket har gjort det till en mycket bra affär att äga ett hus. Det finns inget som garanterar att denna trend kommer att fortsätta och många tror att fastighetsmarknaden befinner sig i en bubbla som kommer spricka med sänkta priser som följd. Det är med andra ord möjligt att du kommer förlora pengar i en bostadskrasch om du väljer att köpa ett hus vid denna tidpunkt. Det är dock även möjligt att priserna fortsätter att gå upp och att det blir dyrare att köpa ett hus om du väntar. Svenska bolåneräntor förblir mycket låga och det är därför mycket möjligt att en krasch uteblir eftersom svenskarna fortsatt har råd att betala de nuvarande mycket höga priserna.

Om du vill köpa ett hus för att bo i och planerar att bo i det långsiktigt så är det ingen katastrof om bostadspriserna går ner. Det är i detta fall tämligen troligt att priserna hinner gå upp igen innan du vill sälja och du förlorar aldrig några pengar bortsett från på pappret. Detta spelar ingen roll om du under tiden får bo i ditt drömhus. Det är dock viktigt att du inser att bostadspriserna kan gå ner. Det finns ingen garanti att de kommer fortsätta gå upp.

Vet vad du vill ha

Det första du skall göra om du vill köpa ett hus är att göra en lista över vad du vill att huset skall erbjuda. Gör en lista med tre olika kolumner. En kolumn för saker som huset måste erbjuda, en kolumn med saker som är plus och en lista med saker som inte får förekomma. Om du vill kan du lägga till en fjärde kolumn med saker som är negativa men som du kan stå ut med om huset i övrigt är bra. När du vet vad du vill ha kan du undersöka om du har råd med ett hus som erbjuder det du vill ha i det område du vill bo i. Om du inte har råd så måste du endera sänka dina krav eller välja ett annat område. Vilket av dessa alternativ som är bäst beror på vad som är viktigt för dig. Med detta i åtanke är det bra att skriva listan i prioriteringsordning så att du alltid har det viktigaste nära toppen på listan och mindre viktiga faktorer längre ner på listan.

Listan är en guide som gör det lättare för dig att välja hus. Den är inte en regelbok. Om du hittar ett hus som inte erbjuder det du har på listan med som du verkligen gillar så kan detta hus vara ett bra val förutsatt att huset ger dig det du behöver även om den gör det på andra sätt än du hade förväntat dig

Lånelöfte

Gå till banken innan du börjar leta ett hus och skaffa ett lånelöfte. Ett lånelöfte talar om för dig hur mycket du får låna och låter dig veta vilka hus som du kan köpa och vilka du inte har råd med. Ett lånelöfte är ofta ett krav för att man skall få lägga bud på hus som är till salu. De flesta vill inte slösa tid på köpare som kanske inte får ett lån och som därför kanske inte kan slutföra köpet.

De flesta hussäljare flyttar till ett annat hus och behöver därför sälja sina hus så snabbt som möjligt. De kan inte vänta för att se om du får låna pengar.

Renoveringsobjekt

Hus som behöver renoveras kan vara bra köp som låter dig köpa hus som du normalt inte skulle ha råd med. Detta är särskilt sant för hus som är i bra skick men som är fula och behöver kosmetiska förbättringar. Denna typ av hus kan ofta vara mycket billigare än ett hus som ser bra ut men är lätta att förbättra utan att man behöver spendera mycket pengar.

Hus som behöver mer arbete såsom t.ex. hus med dåliga fönster eller dåliga tak kan också vara mycket bra köp men kräver alltid att man investerar mer pengar och tid för att reparerar dem.

Renoveringsobjekt är särskilt bra köp om du har kunskapen som krävs för att renovera dem själv. Genom att göra jobbet själv kan du renovera huset billigt. Du kan ofta tjäna mycket pengar genom att renovera hus själv. Om du måste anlita hantverkare så kommer din vinst att bli mindre men huset kan ofta stiga mer i värde än vad du spenderar på renoveringen.

Ett vanligt misstag

Ett mycket vanligt misstag som husköpare gör är att fokusera för mycket på saker som är lätta att ändra och för lite på det som är svårare att ändra. Ignorera helt om rummen är målade i en ful färg eller har fula tapeter. Detta kostar mycket lite att fixa. Fokusera istället på var huset ligger, hur layouten ser ut, hur huset värms upp och så vidare. Dessa faktorer är viktiga. Om huset är fult är inte viktigt. Faktum är att det ofta är ett plus om huset är fult. Detta låter dig ofta köpa huset billigare eftersom många köpare vill ha ett hus som är perfekt.

Jag förstår att du troligen vill ha ett hus som du kan flytta in i direkt. Men är det inte värt att vänta 2 veckor medan någon målar och byter tapeter om du kan få huset hundra eller t.o.m. flera hundratusen billigare än vad det annars skulle ha kostat.