Köpa för att hyra

Allt fler svenskar väljer att köpa ett andra hus för att hyra ut. De lockas av låga räntor som gör de potentiella hyresintäkterna mycket attraktiva och av de stigande huspriserna. De hoppas på att tjäna pengar på att hyra ut huset samtidigt som de sparar pengar för framtiden genom att betala av på huslånet. I denna artikel skall vi titta på vad man skall tänka på om man vill köpa ett hus som man planerar att hyra ut.

Välja hus

vitt hus på landetAtt titta efter hus som man kan hyra ut skiljer sig mycket från att leta efter ett hus för sig själv. När du letar efter ett hus åt dig själv så ligger fokus på vad du vill ha. Detta är inte sant när du letar efter ett hus som du skall hyra ut. När du letar efter ett hus som du skall hyra ut så är priset en mycket viktigare faktor. Ditt mål skall vara att köpa ett hus som kan ge dig en bra avkastning. Det spelar ingen roll om du gillar det eller inte. Det viktiga är att du lyckas köpa det för rätt pris och att det ligger i ett område där det är lätt att hitta hyresgäster som vill bo i ditt hus.

När du väljer ett hus som du skall hyra ut är det fördelaktigt att välja ett hus som kan attrahera så många potentiella hyresgäster som möjligt. Man bör därför vanligen undvika hus som är alltför unika. Unika hus som ger en unik upplevelse kan vara mycket lönsamma men de är också förknippade med större risk. Undvik dem om du inte är 100% säker på att du kan hyra ut det. Detta är extra sant om du letar efter ditt första hus att hyra ut.

Rätt hus på rätt plats

Det är viktigt att du inte bara letar hus som ligger i områden där de är lätta att hyra ut. Det är också viktigt att du hittar ett hus som erbjuder det som människor i detta område förväntar sig. Det kan vara mycket svårt att tjäna pengar om man har köpt det finaste huset på en gata med billiga hus. Hyresgäster här förväntar sig enkelt billigt boende och är inte villig att betala det pris du måste få för det finare dyrare huset du köpt. Hyresgäster med högre budget kanske inte vill bo på gatan eftersom den inte är ”fin” nog.

Det motsatta kan också vara ett problem. Att äga ett hus som håller lägre standard än de andra på gatan. Detta är dock oftast ett mindre problem. Det är särskilt sant om det rör sig om en central gata. Det finns oftast någon som är villig att bo i ett enklare hus för att få bo på fina gatan. Det finns t.ex. ofta många unga som är villig att bo i enkla förhållanden förutsatt att det ligger centralt. Det är mycket viktigt att du inte betalar för mycket på en gata som denna. Om du gör det kommer det bli svårt att tjäna pengar eftersom du troligen måste erbjuda ett för gatan lågt pris för att hitta en hyresgäst.

Reglerad hyresmarknad

Sverige har en reglerad hyresmarknad och hyresskillnaderna mellan olika delar av Sverige är överraskande små. Man kan därför lättare tjäna pengar på mindre orter med billigare hus än man kan i t.ex. Stockholmsområdet där man måste betala mycket högre priser utan att för den delen kunna ta ut mycket dyrare hyra.

Kan du tjäna pengar på det

pengarDet är mycket viktig att du alltid beräknar om du kan tjäna pengar på att hyra ut ett visst hur innan du köper det. Är den hyra du kan få tillräckligt hög för att du skall tjäna pengar efter alla kostnader och banklånet är betalt. Om du måste renovera eller fräschas upp huset innan du hyr ut det så skall detta också tas med i beräkningen.

Räntan är just nu historiskt låg och det är mycket viktigt att du inte antar att den kommer fortsätta vara det. Det är troligt att räntan på sikt kommer gå upp. Du skall därför se om du fortfarande kan tjäna pengar även om räntan går upp. Jag rekommenderar att du inte köper ett hus om du inte kan tjäna pengar om räntan går upp till 5%.

Betala av på lånet

Jag rekommenderar att du använder inkomsterna från din fastighet för att aggressivt betala av på lånet under de första åren. Detta placerar dig i en mycket bättre position om räntan går upp och garanterar att du tjänar pengar på ditt inköp långsiktigt. Det låter dig även sänka lånet fortare vilket ger dig utrymme att köpa fler hus om du så önskar.

Fixer upper

Om du vet hur man gör olika arbeten själv så kan det vara mycket lönsamt att köpa billig hus som behöver renoveras och sedan renovera dem själv innan du hyr ut dem. Detta kommer dramatiskt att öka värdet på fastigheten och låter dig tjäna mer pengar. Detta är ett bra sätt att snabbt kunna köpa många hus.