Hyra hus

Att hyra ett hus kan vara ett bra alternativ om man vill bo i ett hus men inte har råd att köpa ett eller om man bara vill bo på en ort under en begränsade tid. I dessa fall kan det vara mer ansträngning än det är värt att köpa och sedan sälja ett hus under den korta period man skall bo på orten.

Nästan alla hus som hyrs ut hyrs ut av deras ägare. Dessa ägare äger vanligt ett eller ett lågt antal hus som de hyr ut. Det är mycket ovanligt med större företag som väljer att fokusera på att hyra ut hus. Detta beror på att det inte erbjuder samma skalfördelar som hyreshus gör. Om man äger hyreshus så kan man ha ett stort antal lägenheter inom ett begränsat område som delar på en vaktmästare etc. Om man däremot hyr ut hus så är de vanligen mer sprida och de längre restiderna mellan olika hus gör att fördelarna som man får av att ha många enheter på ett mycket litet område försvinner.

Att hitta ett hus

Att hitta ett hus att hyra kan ibland vara svårt. Vanligtvis tar det dock inte alltför lång tid att göra det. Vissa städer har hyresförmedlare som hjälper husägare att hyra ut sina hus. Detta är särskilt vanligt på orter som lockar många turister som vill hyra hus. Dessa hyresförmedlare kan vara mäklare eller kan vara företag som helt specialiserar sig på uthyrning. Inte alla husägare som hyr ut hus väljer att använda dessa förmedlare. Detta då de hellre gör arbetet själv så att de inte behöver betala hyresagenten. Det finns också många orter där det inte finns hyresagenter.

Blockat och lokaltidningar

Blocket och lokaltidningar kan vara bra platser att hitta hus som finns till uthyrning. Dessa sajter är lätta att använda, relativt populära och gör det billigt för husägaren att hitta en hyresgäst. Var inte rädd att använda din fantasi och titta på så många annonsmarknader som möjligt. Detta kan också vara en bra ide att lägga in en annons där man säger att man letar efter något att hyra. Detta ger dig chansen att få hyra hus innan de har kommit på marknaden. På detta sätt behöver du inte konkurrera med andra som vill hyra hus.

Anslagstavlan på ICA/Konsum/hemköp

Det är mycket vanligt att lokala matvarubutiker har anslagstavlor där man kan sätta ut annonser. Här hittar man ofta annonser för lokala event, saker som är till salu samt olika politiska värderingar. Detta kan även vara ett bra alternativ för att hitta hus som finns till uthyrning i området. Det är också en bra ide att sätta ut en lapp och säga att man letar efter ett hus att hyra. Du vet att annonsen kommer ses av folk i området där du vill hyra.

Kör runt i området

Ibland kan det löna sig att köra runt i området där man vill hyra något. Har man tur kan man hitta uthyres skyltar på hus som man inte har lyckats hitta genom andra kanaler.

AirB&B

Allt fler värdar lägger numera ut sina hus på AirB&B. I de flesta fall så listas dessa hus med ett dags eller veckopris som är ganska högt. Men om man kontaktar ägaren och säger att man vill hyra huset under en längre period så kan man ofta få ett mycket bättre pris. Detta då husägaren då vet att han kommer ha hyresgäster och han slipper allt arbetet som är förknippat med att ta emot olika hyresgäster hela tiden.

Vad ingår i hyran

Om man hyr ett hus så är det mycket viktigt att man vet vad som ingår och inte ingår i hyran. I vissa fall kan det vara som att hyra en lägenhet där ägaren tar hand om allt. I andra fall kan man själv vara ansvarig för allt från uppvärmning till vardagligt underhåll. Om man vill hyra ett hus där ägaren tar hand om allt får man förvänta sig att betala mer än vad det kostar om man själv bekostar uppvärmning och löpande underhåll. Båda alternativen har sina fördelar och jag förespråkar inte en form över den andra men det är mycket viktigt att man vet vad som ingår när man hyr så att man kan undvika framtida konflikter.

Skriv ett detaljerad kontrakt så att alla vet vad som förväntas av dem. Ju mer detaljerat kontraktet är desto bättre. Allt för generella klausuler riskerar att lämna mycket utrymme för tolkning och kan i värsta fall ses som ogiltiga.

Det kan vara en bra ide att lägga in klausul som ger dig första rätt att köpa hus om ägaren vill sälja så länge du matchar det pris som andra köpare är villiga betala.