Hitta en bostad

Välkommen till vår webbsida. Här hittar du information som kan hjälpa dig att hitta en bostad som passar dig. På vår sida hittar du information om vad du skall tänka på om du vill köpa en bostad eller om du vill hyra en. Vi erbjuder även information till dig som äger en lägenhet eller ett hus som du vill hyra ut. Vårt mål är att göra bostadsmarknaden lättare att förstå oavsett om man vill köpa, hyra eller hyra ut.

Många svenskar har starka preferenser när det gäller sitt boende. Vissa Svenskar föredrar bostadsrätter och skulle aldrig kunna tänka sig att bo i en villa eller i en hyreslägenhet. Andra föredrar en villa där de kan vara mer privata och har tillgång till trädgård.

Det finns också många svenskar väljer att bo i hyreslägenheter. Detta kan bero på att de inte har råd att köpa en bostad men det kan också bero på att de föredrar alla de fördelar som hyresbostäder erbjuder gentemot andra typer av bostäder.

Inget av dessa alternativ är alltid det bästa alternativet utan vad som är bäst för dig beror helt på dina preferenser. Försök hitta ett boende som ger dig det du vill ha även om det ligger på fel adress eller om dina vänner anser att man skall ha en annan typ av boende. Du kommer spendera mycket tid i ditt hem och det är därför viktigt att du trivs där. Vad andra tycker är inte lika viktigt.

Den svenska fastighetsmarknaden

Den svenska fastighetsmarknaden skiljer sig väldigt mycket mellan olika delar av Sverige. I vissa delar av Sverige finns det ett överskott på bostäder och här kan man ofta mycket lätt hitta något att hyra. På andra orter råder allvarlig bostadsbrist och där kan det vara mycket svårt att hitta något att hyra om man inte har spenderat år i bostadskön. På orter där det råder bostadsbrist kan det även vara svårt att hitta något att köpa. Priserna är ofta höga och objekten säljer snabbt. I andra delar av Sverige är det möjligt att hitta mycket billiga hus som bara kostar några få hundra tusen. I storstäderna får man betala många miljoner för samma bostad. Genomsnittspriset på en svensk bostad är i dagsläget 3 miljoner. 3 gånger mer än det var vid millennieskiftet. Besök mäklare.nu för att hitta en mäklare som kan guide dig genom den lokala fastighetsmarknaden på orten där du bor.

Om du vill hyra en bostad så är skillnaderna i hyreskostnad betydligt lägre än vad skillnaderna i försäljningspriser är. Detta beror på att den svenska hyresmarknaden är reglerade och att hyresvärdarna inte får sätta hur höga priser de vill. Detta innebär att det är en mycket bättre affär att hyra på stora orter än det är på mindre orter. Om man skall bo en längre tid på en mindre ort är det ofta värt att överväga att köpa eftersom detta kommer bli billigare än att hyra. Detta är inte nödvändigtvis sant på större orter. Här kan det ofta vara tvärt om. I stora städer är det ofta billigare att hyra än att köpa om man bortser från eventuellt vinster som man kan göra till följd av höjda fastighetspriser.

Om man vill investera i små hyresfastigheter kan man ofta tjäna mer på mindre orter eftersom man betalar mycket mindre för huset men får nästan samma hyresintäkter. Det kan dock vara lite svårare att hitta hyresgäster.

Bostadskö

Om du vill hitta en hyreslägenhet så är det på många orter nödvändigt att stå i en bostadskö. Det finns mindre värdar som inte använder köer men en stor andel av det totala lägenhetsbeståndet använder sig av kösystem. Det är mycket vanligt att olika företag har olika köer och det är bra att vara med i så många som möjligt.

Hur länge man måste stå i en bostadskö för att kunna få en lägenhet variera mycket mellan orter. På mindre orter kan några få månader upp till år räcka. I storstäderna måste man ha stått i köerna i flera år för att kunna få en bra lägenhet. De mest attraktiva lägenheterna kan kräva att man har stått tiotals år i kö. Det är vanligt att föräldrar placerar sina barn i kö när de är mycket små så de skall kunna få en lägenhet när de blir äldre.

Om du planerar att flytta till en storstad inom några år är det en bra ide att ställa dig i kö så snart som möjligt. Faktum är att det kan vara bra att ställa dig i kö även om du inte planerar att flytta till en storstad så att du kan hitta en lägenhet ifall du vill flytta dit i framtiden.

Lånelöfte

De flesta som vill köpa ett nytt hus har inte råd att göra detta med egna pengar.  Det är sant att det finns rika individer samt individer som har vunnit på lotto som kan köpa ett hus kontant men detta är en mycket liten grupp.  Om du inte tillhör denna lilla grupp eller är villig att vänta tills du vinner på lotto så måste du låna pengar från en bank.

Om du vill köpa en bostad skall du därför börja med att skaffa ett lånelöfte från en bank. Ett lånelöfte talar om för dig hur mycket du har råd att spendera på ditt boende. Ett lånelöfte är också viktigt om du vill kunna lägga bud på fastigheter som du gillar. De flesta säljare låter dig inte lägga ett bud om du inte har ett lånelöfte (eller kan vissa att du har kontanter för att slutföra köpet.). Säljare vill inte behöva slösa tid på köpare som kanske inte får ett lån, som kanske inte kan avsluta affären. De kräver därför ett lånelöfte för att du skall få delta i budgivning upp till en viss summa.

Ett lånelöfte är med andra ord viktigt både för att du skall veta vilka bostäder som är inom din budget men också för att du skall få bjuda på en bostad om du hittar en inom din budget.

Comments are closed.