Hemförsäkring

Det är mycket viktigt att ha en bra hemförsäkring och du skall alltid teckna en försäkring redan innan du flyttar in i ett nytt hus eller en ny lägenhet. Om du inte gör det finns det en risk att du råkar ut för ett inbrott eller råkar ut för en olycka innan du har hunnit teckna en försäkring. Något som kan  få helt förödande effekter för ditt liv. Det är viktigt att komma ihåg att hemförsäkringar inte bara skyddar dig utan försäkringen skyddar även andra som kan skadas p.g.a. dina handlingar. Om du t.e.x flyttar in en lägenhet så kan en händelse i din lägenhet påverka andra lägenheter än din så väl som huset som helhet. Om detta händer kan du bli skadeståndsskyldig för stora belopp om du inte har en försäkring som täcker skadorna.

De flesta svenskar är mycket benägna att teckna försäkringar och försäkrar sig om att de har bra skydd. Faktum är att många svenskar är överförsäkrade och att de borde välja en billigare försäkring eftersom de betalar för skydd som de inte kan använda sig av. Jag kommer att prata mer om detta längre ner.

Studentrabatter etc

Många försäkringsbolag erbjuder speciella rabatter till studenter och vissa andra grupper såsom pensionärer. Det är också relativt vanligt att man kan få medlemsrabatter om man är medlem i vissa fack eller andra föreningar. Undersök alltid om det finns någon rabatt du kan dra nytta av innan du tecknar en försäkring.

Jämför försäkringar

Jämför alltid försäkring från så många olika bolag som möjligt innan du tecknar en försäkring. Stirra dig inte blind på vad försäkringen kostar utan titta också på vad du faktiskt får för det priset. Ingår det t.ex. ansvarsförsäkring, drulleförsäkrings, allriskförsäkring och reseförsäkring i den försäkring du funderar på att teckna. Det är mycket vanligt att den billigaste försäkringen inte är den mest prisvärda försäkringen.

Det enklaste sättet att jämföra försäkringar från en lång rad olika bolag är genom att använda en webbsida såsom försäkring.nu. Försäkring.nu låter dig jämföra hemförsäkringar från en lång rad olika bolag. De låter dig även jämföra en lång rad andra typer av försäkringar. Det finns även en rad andra webbsidor som erbjuder liknande tjänster.

Försäkringsmäklare

Jag rekommenderar inte att man kontaktar en försäkringsmäklare (även kallade försäkringsförmedlare) för att få hjälp att hitta rätt försäkring. Det är bättre att du gör det själv. Du kommer alltid veta mer om vad du behöver än vad agenten gör. Det är också vanligt att dessa mäklare rekommenderar ett försäkringsbolag som ger dem en stor kommission när du tecknar dig för en försäkring genom mäklaren. De beaktar med andra ord hur mycket pengar de kan tjäna. Inte bara vad som är bäst för dig.

Rätt skydd

Ditt mål skall alltid vara att hitta den försäkring som ger dig det skydd du behöver. Du skall inte vara underförsäkrad men det är inte heller bra att vara överförsäkrad. Om man är det det så kastar man pengar i sjön. Man betalar för ett skydd som man inte kan utnyttja vilket är bortkastade pengar.

Skriv ner en lista över det skydd du behöver innan du börjar leta en försäkring. Det är omöjligt att göra ett bra val om du inte vet vad du behöver.

Räkna ut hur mycket ditt lösöre är värt så att du vet hur hög lösöreförsäkring du behöver. Du kan aldrig få mer från försäkringsbolaget än vad dina saker är värda. Detta är sant oavsett hur stor lösöreförsäkring du har. Tänk på att dina saker inte är värda vad du betalade för dem. Försäkringsbolaget ersätter inte inköpspriset utan värdet på lösöret när det skadades eller stals. En dator eller tv med ett år på nacken har ett betydligt lägre värde än nyvärdet. Detsamma är sant för möbler etc.

Det är också mycket vanligt att folk överskattar värdet på sina samlingsföremål. Försök alltid vara realistisk när du värderar dina föremål. Försök inte nå ett så högt värde som möjligt. Om du inte kan styrka ett värde så kommer försäkringsbolaget inte betala den summa och du kastar i så fall bara bort pengar om du värderar och försäkrar saker för mer än de egentligen är värda.